29 juni 2023

MBTI in loopbaanbegeleiding

MBTI in loopbaanbegeleiding

In mei 2022 begon Suzanne aan een loopbaantraject bij Percuris omdat ze ongelukkig was in haar werk. Ze had geen plezier meer in haar taken en wilde verandering. Suzanne had informatica gestudeerd en vond een leuke baan na haar afstuderen. Echter, eenmaal aan het werk in deze sector merkte ze dat het haar geen energie gaf en dat ze zich onveilig voelde op de werkvloer. Haar harde werk werd niet gewaardeerd.

Het dilemma van Suzanne

Suzanne wilde graag nieuwe mogelijkheden verkennen, maar ze zat met een dilemma. Als ze besloot om van carrière te veranderen, zou haar universitaire diploma informatica minder waardevol worden. De ICT-sector is immers voortdurend in ontwikkeling en het bijhouden van kennis is essentieel. Wat waren de alternatieven voor Suzanne? Met deze vraag ging ze naar Percuris voor loopbaanbegeleiding.

MBTI en loopbaanbegeleiding

Bij de start van het loopbaantraject werd de MBTI-methode toegepast en werd er gezamenlijk een persoonlijkheidsprofiel opgesteld. MBTI omvat een feedbackgesprek waarin de klant zelf aangeeft wat zijn of haar persoonlijke waarden en voorkeuren zijn. Binnen Percuris gebruiken we dit gesprek als basis om dieper in te gaan op de beleving van de klant.

Suzanne’s persoonlijke kern

Voor Suzanne bleek dit persoonlijke profiel herkenbaar te zijn. In het ‘career report’ kwam naar voren dat zowel het werk als de werkomgeving niet bij haar past. Samen met Suzanne zijn we tijdens de loopbaanbegeleiding op zoek gegaan naar werk waarin haar persoonlijke voorkeuren wel tot uiting zouden komen.

Het succes van Suzanne

Uiteindelijk is Suzanne aangenomen voor een traineeship als docent ICT aan de Hogeschool. Ze heeft inmiddels haar onderwijsbevoegdheid behaald. Bij Percuris zien we dit als een geweldig resultaat! Suzanne heeft een nieuwe richting gevonden die beter past bij haar persoonlijke voorkeuren en waarin ze haar talenten kan benutten.

MBTI bij Percuris

Loopbaanbegeleiding met behulp van MBTI is een bewezen ‘best practice’. Het helpt individuen zoals Suzanne om inzicht te krijgen in hun persoonlijkheid, waarden en voorkeuren. Door dit inzicht kunnen ze gericht op zoek gaan naar werk dat echt bij hen past, zelfs als dat betekent dat ze van carrière moeten veranderen. Bij Percuris streven we ernaar om mensen te ondersteunen bij het vinden van geluk en voldoening in hun loopbaan