8 maart 2019

Beter re-integreren door middel van een MBTI-test

Wat door veel mensen de MBTI test wordt genoemd is eigenlijk geen test maar een MBTI vragenlijst, waarbij er geen foute antwoorden zijn. MBTI is ’s werelds populairste persoonlijkheidsvragenlijst, waarmee iemand zichzelf beter leert kennen. De methode werd begin vorige eeuw al ontwikkeld en is sindsdien miljoenen keren afgenomen en duizenden keren beschreven en onderzocht.

Wat is de herkomst van MBTI?

De Myers-Briggs Type Indicator werd ontwikkeld door Katharine Briggs en haar schoondochter Isabel Myers. Zij hebben de theorie van Carl Jung (1875-1961) gemaakt tot een toegankelijk en veelzijdig persoonlijkheidsinstrument. MBTI werd begin vorige eeuw ontwikkeld en is inmiddels het meest gebruikte persoonlijkheidsinstrument ter wereld. Ieder jaar wordt het instrument wereldwijd door 3.5 miljoen mensen afgenomen

Hoe werkt MBTI?

De MBTI is een vragenlijst met tientallen vragen over iemands voorkeuren en zijn stijl van werken. Hoe goed kent iemand zichzelf eigenlijk? De MBTI test is een instrument om hier inzicht in te krijgen. Na het invullen van de uitgebreide vragenlijst interpreteer je samen met een MBTI practitioner de uitkomsten in een persoonlijk feedback gesprek.

De MBTI is gebaseerd op hoe mensen hun vier basis mentale functies het liefst gebruiken. In het onderstaand overzicht ziet u de vier mentale functies met elk twee voorkeuren. Mensen hebben alle 8 ‘voorkeuren’ in huis maar hebben per mentale functie één voorkeur. De vier voorkeuren vormen het MBTI persoonlijkheidstype. 

MBTI beschrijft de voorkeuren van iemand in 4 mentale functies (dimensies):

Dimensies MBTI

Wat levert de MBTI op?

Het krachtige aan de MBTI-test is dat deze inzicht geeft in je persoonlijkheid. Het vergroot je zelfbewustzijn. Wie ben je in de basis? Het gaat daarbij om voorkeuren en kan behulpzaam zijn als je je bijvoorbeeld afvraagt wat voor soort beroep echt bij je past. Wat voor type leidinggevende je bent of hoe je communiceert met anderen. Wat voor jou een ideale werkomgeving is en wat mogelijk stress oplevert of juist energie.

Binnen de MBTI bestaan geen goede of slechte voorkeuren en daardoor zijn er ook geen goede of slechte MBTI types. Ieder mens is immers anders. Het gaat puur om de persoonlijke voorkeuren.

De uitkomsten van de MBTI-test biedt handvatten voor persoonlijke ontwikkeling en kan richting geven wanneer je op zoek bent naar een nieuwe carrière uitdaging of aan het re-integreren bent  naar passend werk. Zo kan je een beroepstype zoeken die past bij jouw MBTI-type óf een gewenste functie naast het MBTI-profiel leggen.

Zelfvertrouwen

In onze ervaringen met MBTI is een mooi ‘bij-effect’ de toename van zelfvertrouwen. MBTI helpt ons begrip te hebben voor onszelf en de mensen om ons heen. Is er altijd herkenning als we de uitkomsten van de MBTI met iemand bespreken. De MBTI is er op gericht om de positieve verschillen tussen mensen te benadrukken. Je krijgt inzicht krijgt in wat je van nature fijn vindt en waar je je het meest comfortabel bij voelt. Het geeft het gevoel dat je wordt gezien en erkent. Op die manier wordt je bevestigd in de kern van jouw zijn.   

Wilt u graag een re-integratietraject met MBTI-test? Neem contact met ons op middels het contactformulier of bel naar 030-303 0643. Wij helpen u graag.