Maar liefst één op de zes werknemers ervaart burn-outklachten
Onderzoeksbureau TNO publiceerde recent cijfers waarin gesteld wordt dat 1 op de 6 mensen last heeft van burn-outklachten als gevolg van een te hoge werkdruk. Dat betekent dat de kans groot is dat u er in uw organisatie ook mee te maken heeft of mee te maken krijgt. Wat kunt u doen?
Om te bepalen wat u kunt doen tegen een te hoge werkdruk, moet u weten wat uw werknemers als een te hoge werkdruk ervaren.
Volgens universitair docent strategisch personeelsmanagement Roel Schouteten spreek je van een te hoge werkdruk wanneer er een disbalans is tussen datgene wat het werk van je vraagt en de mogelijkheden om daaraan te voldoen. Als deze disbalans te groot wordt, dan wordt de werkdruk te hoog en bij een langdurig te hoge werkdruk gaat iemand burn-outklachten ervaren.
‘Werkdruk ontstaat ook als er een disbalans is in verwachtingen. Wat men denkt waar ze aan moeten voldoen en wat een leidinggevende werkelijk van ze verwacht.’ Zegt Wijnand Groen, directeur van re-integratiebureau Percuris.
‘Wanneer werknemers kampen met lichte burn-outverschijnselen is het raadzaam een open en persoonlijk gesprek aan te gaan over de beleving van werkdruk en de verwachtingen. Goed werkgeverschap betekent dat werkgevers in dat geval interesse tonen en de bereidheid om aanpassingen te doen.
Re-integratie na een burn-out
Voor veel werknemers en werkgevers brengt het re-integratieproces na een burn-out de nodige uitdagingen met zich mee. Veel werkgevers zijn zich hiervan niet bewust, geeft Groen aan. Het afstemmen van de wederzijdse verwachtingen en duidelijke communicatie vanuit de leidinggevende is dan ook essentieel volgens Groen.
‘We zien regelmatig dat een re-integratietraject vastloopt wanneer de verwachtingen onvoldoende duidelijk of onredelijk zijn. Het is van belang dat alle partijen weten hoe lang het zal duren voordat een werknemer weer volledig aan de slag kan en ze hierover in gesprek blijven.
“We zien regelmatig dat een re-integratietraject vastloopt wanneer de verwachtingen onvoldoende duidelijk of onredelijk zijn.”
De juiste benadering van werknemers is hierin ontzettend belangrijk. Wij adviseren bedrijven over hoe ze het best kunnen communiceren met hun werknemers over (dreigend) burn-out situaties en hoe ze kunnen sturen op verwachtingen.’
Coaching on the job
Naast het belang van verwachtingsmanagement, kan coaching on the job een zeer positief effect hebben op de re-integratie of zelfs nog baat hebben voor werknemers die enkel lichte klachten ervaren. ‘in een Coaching on the Job-traject leren we de werknemer vaardigheden waardoor hij zijn functie beter kan uitvoeren en bijvoorbeeld anders naar het werk leert kijken, waardoor uiteindelijk ook minder werkdruk ervaren wordt en men minder snel burn-outklachten zal ervaren.’ zegt Groen.
Hoge werkdruk: 1 op de 6 krijgt burn-outklachten, 2 oktober 2018, AD.nl
Hulp nodig met de begeleiding van een re-integratietraject van één van uw medewerkers? Of gewoon op zoek naar meer informatie? Neem contact op.