22 augustus 2023

Best practice: Loopbaansucces na MBTI-begeleiding

Mirjams transformatie naar een beter passende rol

Mirjam is een 33 jarige vrouw en kwam bij ons in juni 2022 voor begeleiding in het tweede spoor. Zij was werkzaam als research verpleegkundige en is uitgevallen op haar werk vanwege medische klachten. Op het moment van aanmelden was Mirjam weer rustig aan het opbouwen in aangepast werk. Omdat zij inmiddels langer dan een jaar ziek was is samen met werkgever besloten om naast de re-integratie in eigen werk, ook begeleiding in spoor 2 in te zetten. 

Taak

Mirjam wilde graag re-integreren in haar eigen functie. Zij verrichtte aangepast werk volgens een opbouwschema om op te bouwen richting volledige terugkeer in werk. De structuur en processen binnen haar oorspronkelijke functie zijn echter gewijzigd. Hierdoor is er een verschil in inzicht ontstaan in het uitoefenen van deze functie. Het is mede hierdoor onduidelijk of volledige terugkeer in eigen werk nog wel mogelijk is. Daarnaast voelde Mirjam zich in de nieuwe situatie minder gewaardeerd dan voor haar uitval. Dat heeft te maken met het feit dat de functie voor haar gevoel een ‘uitgeklede’ versie was van wat zij voorheen gedaan heeft.

 

Aanpak

Gedurende het traject bij Percuris hebben we samen met Mirjam onderzoek gedaan naar waar de kracht, kwaliteiten én valkuilen van Mirjam liggen. Door middel van een MBTI onderzoek in samenwerking met een psycholoog hebben we hier verdieping in gezocht. We hebben persoonlijke drijfveren en kenmerken in kaart gebracht en deze gerelateerd aan werkplekken. 

Samen kwam we tot de conclusie dat de huidige functie niet meer de werkplek was die het beste bij haar past. We hebben in kaart gebracht waar een passende werkplek dan wél aan moet voldoen. Op die manier konden we samen kijken naar een juiste afweging voor een vervolg van haar loopbaan.

 

Resultaat

In februari 2023 is Mirjam aan de slag gegaan als kwaliteitsmedewerker bij de zorggroep Charim in Veenendaal. Een functie die zowel inhoudelijk als praktisch veel beter aansluit bij de situatie van Mirjam op dát moment. 

Wij kregen van Mirjam vier maanden later een mail om te laten weten hoe het met haar gaat:

“Nou ik denk de hele week, ik ga Johan nog eens even mailen want je gaf destijds aan dat je het leuk zou vinden om eens te horen hoe het met mij gaat. Zit je er klaar voor! 

Het is echt een verademing dat ik mijn nieuwe baan heb. Ik geniet er van dat ik dichtbij mijn werk woon en dat ik heerlijk op de fiets kan. Geen stress meer over files en lange reistijden. Daarnaast ben ik echt baas over mijn eigen rooster en werk ik wel vaste dagen maar kan ik mijn eigen keuzes maken in hoe laat ik ga starten. Dit geeft zo ontzettend veel rust voor mijzelf en thuis.

De eerste periode vroeg ik mij wel echt af wat ik nu hier ging doen, maar inmiddels begint mijn rol hier steeds meer vorm en invulling te krijgen. Er ligt nog echt ontzettend veel werk en zeker met de toenemende problematiek in de ouderenzorg gaat dit alleen maar meer uitdaging geven. 

Voor nu dus echt helemaal mijn plekje hier gevonden. Echt een goed besluit geweest om de overstap te maken, hoe moeilijk ik dit ook vond nadat ik het besluit had genomen om bij het UMC weg te gaan. 

Het leuke vind ik eigenlijk dat in deze baan mijn kwaliteiten ook gezien, benoemd en benut worden. Dat ik zelf mijn eigen kwaliteiten ook begin te herkennen en vooral dat het dus ook precies de kwaliteiten zijn die vanuit de MBTI ook naar voren zijn gekomen. 

Dit is dus echt een baan die voor nu goed bij mij past en waar ik momenteel helemaal op mijn plek ben. Nogmaals bedankt voor alle begeleiding destijds en het geven van vertrouwen in mijn eigen kennen en kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat deze begeleiding van jou echt heeft gezorgd voor de gemaakte keuze destijds en ook de omslag in het leren kennen van mijzelf. Dus dank daarvoor!”

Mirjam K.