25 februari 2020

Drukke kantoortuin reden voor verzuim

De kantoortuin is niet meer weg te denken uit ons kantoorbestaan. Snel contact leggen met je collega’s, is het idee. Toch is een te drukke kantoortuin een belangrijke reden voor verzuim. Stelt het televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV).

Volgens een onderzoek uitgevoerd onder ruim negentig leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids-en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), geeft 80% van de ondervraagde aan dat er minder ziekmeldingen zullen zijn als de kantoortuinen kleiner worden. 60% van de bedrijfsartsen vindt dat kantoortuinen helemaal afgeschaft moeten worden.

Er zijn minder ziekmeldingen als de kantoortuinen kleiner worden.

Geen vaste werkplekken, maar in een open ruimte achter je laptop zitten. Dat levert uitdagingen op. Bedrijfsartsen: werknemers geven aan de meeste klachten te krijgen van: Geluidshinder (93%) en concentratieverlies (94%). Hierdoor krijgen werknemers last van vermoeidheid (90%), stress (80%) en hoofdpijn (60%). Werknemers (83%) geven aan dat een burn-out een gevolg is van de kantoortuin.

In 2030 heeft 1 op de 4 werknemers last van burn-out

Re-integratie na burn-out

Rustige werkplek

Volgens Wijnand Groen (arbeidsdeskundige van Percuris) worden de kantoortuinen steeds groter. Het is vaak erg onrustig in een kantoortuin. Er is veel geluidshinder: mensen bellen, overleggen met elkaar en soms staat er zelfs muziek op.

Kantoortuinen worden steeds groter, hierdoor ook meer geluidshinder voor werknemers

Een kantoortuin kan ook positieve aspecten met zich mee brengen. Een open ruimte leidt tot betere communicatie en samenwerking tussen collega’s. Groen geeft aan dat het belangrijk is dat als er gebruik gemaakt wordt van een kantoortuin, er voldoende plekken gecreëerd worden waar een werknemer zich kan terug trekken.

NEN- norm

In de uitzending van De Monitor geven ergonomen aan dat er een minimum aantal stilteplekken moeten komen over het aantal werkplekken per oppervlakte eenheid, de zogenaamde NEN- Norm. In de huidige NEN- Norm (uit 2010) is niets vastgelegd over de verhouding tussen open ruimtes en werkplekken waar je in stilte kan werken. Hoewel er wel vastgelegd is hoeveel toiletten er per werknemer beschikbaar moeten zijn.

Tips voor een kantoortuin

Een kantoortuin werkt pas als er andere ruimtes worden aangeboden die passen bij de werkzaamheden van de werknemers. Daarom is het van belang om andere alternatieven aan te bieden waar werknemers zich terug kunnen trekken, brainstormen of bellen. Hieronder een aantal tips om een kantoortuin zo prettig mogelijk te maken:

  1. Creëer aparte stilteplekken;
  2. Maak aparte ruimtes voor vergaderingen;
  3. Zorg voor speciale telefoonruimtes (of speciale headsets);

Meeste bedrijfsartsen willen de kantoortuin afschaffen, 24 februari 2020, AD.nl