Eddy de Bakker- Spoor 2

Eddy de Bakker

Eddy (53) werkte al jaren bij de Praxis, toen hij in 2014 uitviel en in de ziektewet terecht kwam. Eddy kampte met psychische beperkte belastbaarheid die het werken daar moeilijk maakte, vooral in het persoonlijke contact met klanten.

Vanuit de  werkgever startte korte tijd daarop een spoor 2-traject. Echter de problemen bleken te groot en de geestelijke belastbaarheid van Eddy klein. Dat zorgde ervoor dat Eddy op de bank kwam te zitten en nauwelijks meer de deur uitkwam. Gelukkig voor Eddy kwam hij in geestelijk rustiger vaarwater. In 2017 is door de verzekeraar dan ook besloten een nieuw re-integratietraject door Percuris te laten uitvoeren.

Spoor-3 traject

De uitdaging voor Percuris is om Eddy weer aan het werk te krijgen. Een spoor-3 traject wordt ingezet omdat de afstand tot de arbeidsmarkt voor Eddy inmiddels groot is geworden. Het eerste doel is om Eddy van de bank en weer onder de mensen te krijgen. Daarom kijken Eddy en zijn coach samen naar vrijwilligerswerk.

Een vrijwilligersjob wordt gevonden in de moestuin/pluktuin van Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk in Bodegraven. Een kans voor Eddy om zich nuttig te maken, buiten te zijn en af en toe een praatje aan te knopen met anderen. Voor Eddy is het werk een dubbele ervaring. Hij geniet ervan, maar vindt het fysiek zwaar. Zijn conditie is niet meer wat het geweest is.

Postbezorger

Ondertussen wordt door de re-integratiecoach van Percuris verder gezocht naar een geschikte baan voor Eddy. Dat blijkt nog knap moeilijk. Niet alle banen komen in aanmerking: een job met veel klantcontact – zoals zijn oude baan – zou te veel vergen.

Uiteindelijk vindt de re-integratiecoach een vacature bij PostNL. Een geschikte baan voor Eddy omdat hij de kans krijgt om postbezorger te worden in zijn eigen buurt en grotendeels zelfstandig kan werken. Het is regelmatig werk (vijf dagen per week, 2 uur per dag) en hij kan als postbezorger bovendien ook verder werken aan zijn conditie.

PostNL is blij met een nieuwe bezorger: er zijn veel nieuwe bezorgers nodig en het bedrijf kan – in het geval dat Eddy uitvalt – terugvallen op loonkostencompensatie vanuit de WIA. Zo zijn de risico’s van het aannemen van Eddy gedekt. Tussen kerst en oud en nieuw heeft Eddy een sollicitatiegesprek gevoerd en in januari kon hij direct  aan de slag.

Inwerktraject

Zijn nieuwe werkgever zorgt voor een goed inwerktraject. Eddy kan maar liefst drie dagen achter elkaar meelopen met een collega die de buurt en de route goed kent. Zo krijgt hij de kans om de job zich goed eigen te maken en bouwt hij zelfvertrouwen op. Zijn directe leidinggevende is contactpersoon voor Percuris en voor Eddy zelf en ziet erop toe dat Eddy goed blijft functioneren.

Opnieuw een goede match en een geslaagd traject. Niet alleen voor Percuris, maar vooral voor Eddy.