Koen- Werkfit

Koen* (23) is een leuke sympathieke jongen die gek is op grungemuziek. Wat hem echter niet goed lukt is afspraken nakomen. Dat maakt aan het werk gaan een lastig verhaal. Percuris helpt Koen “WerkFit” te worden.

Als het UWV Koen aanmeld bij Percuris heeft Koen geen baan, maar wel ervaring met vrijwilligerswerk. Hij werkte een tijdje bij de kringloopwinkel, maar kwam niet altijd opdagen. Vooral als zijn favoriete collega er een dag niet was, zag Koen ook geen reden om zijn bed uit te komen.

Op tijd opstaan is sowieso lastig voor Koen. Hij blowt (nu minder dan vroeger) en leeft veel ’s nachts. Een gezond dag-nachtritme ontbreekt.

Op gesprek

Natuurlijk nodigt Percuris Koen uit voor een gesprek, maar hij komt – uiteraard – niet opdagen en reageert niet op mails, telefoontjes en sms’jes. Pas als Percuris hem een brief stuurt reageert hij, met wat hulp van zijn woonbegeleider.

In het eerste gesprek krijgt Percuris een goede indruk van hem. Koen is een positieve welwillende jongen, maar hij heeft wat hulp nodig om basisvaardigheden te ontwikkelen, zoals ‘afspraken nakomen’, ‘reageren op mails’ en ‘op tijd uit bed komen’.

Gewoon doen werkt

Juist omdat Percuris erg sterk gelooft in ‘Gewoon doen werkt’, wil zijn WerkFit-coach hem zo snel mogelijk aan de slag hebben. De vaardigheden die hij leren moet, kan hij het best opdoen in de praktijk.

Binnen no-time zit Koen dus, tot zijn eigen verbazing, in een sollicitatiegesprek. Hij wordt niet aangenomen, maar leert veel over communiceren en wat een eventuele toekomstige werkgever van hem verwacht.

Intrinsieke motivatie

Koen is niet te beroerd om te doen wat iemand van hem vraagt, maar doet dat dan vooral omdat hij diegene aardig vindt. Hoewel de coach van Percuris inzet op een goede band met Koen wil hij niet dat Koen puur aan de slag gaat om zijn coach een plezier te doen. Nee, er moet gewerkt worden aan de intrinsieke motivatie.

“Koen moet niet aan de slag zijn coach een plezier te doen: hij moet het zelf gaan willen.”

Zijn coach gaat dus samen met Koen op zoek naar een vrijwilligersjob die aansluit bij Koen interesses en waarvoor hij bovendien niet ontzettend vroeg uit bed moet. Koen schrijft zich in op een vacaturesite voor vrijwilligers en vindt er een vrijwilligersvacature bij Tivoli Utrecht. Dat blijkt echter te hoog gegrepen. Tivoli ziet het nog niet met Koen zitten.

Een ander, kleiner poppodium is echter wel geïnteresseerd in Koen en tot zijn vreugde krijgt hij hier een vrijwilligersbaan waarbij hij elke woensdag koelkasten schoonmaken moet en – leuker nog – de artiestenfoyers gereed mag maken voor het weekend aan de hand van de ingediende wensenlijst.

Dat is wel iets waarvoor Koen zijn bed uitkomen wil! Hij vindt het zo leuk bij het poppodium dat hij ook op zaterdag regelmatig een bardienst draait of kaartjes komt controleren.

WerkFit-begeleiding

In zijn vrijwilligersbaan krijgt hij begeleiding van de vrijwilligerscoordinator van het poppodium en ook van zijn WerkFit-coach. De coachingsgesprekken vinden plaats terwijl ze samen de koelkasten schoonmaken: dat praat een stuk lekkerder dan op kantoor.

“Samen koelkasten schoonmaken: dat praat lekkerder dan op kantoor.”

Koen groeit en dat merkt hij zelf ook. Het maakt hem trots en het geeft hem zelfvertrouwen dat hij misschien ooit ook wel bij Tivoli binnen kan komen: dat lijkt hem de ultieme droomjob. Zijn WerkFit-coach ziet ook de potentie. Een Naar Werk-traject kan binnenkort ingezet worden om Koen nog verder op weg te helpen naar een betaalde baan.

*Koen is niet de echte naam van deze cliënt.