28 november 2022

Werkstress verminderen: ontdek 6 tips

Werkstress verminderen: 6 tips voor meer werkplezier

Deadlines halen, collega’s die niet meewerken of gewoon tot over je oren in het werk zitten? Zo is werken niet leuk meer en kun je last krijgen van werkstress. Gelukkig zijn er manieren om werkstress te verminderen. Ontdek daarom effectieve tips om beter om te gaan met de oorzaken van werkstress.

Wat is werkstress?

Stress op je werk is soms best goed. Het maakt je alert en geeft je energie. Daardoor kun je je beter focussen en razendsnel werken. Stress is namelijk het signaal voor je lichaam dat er gevaar dreigt en zich moet voorbereiden om te vechten of te vluchten.

Maar wanneer je nooit tot rust kan komen en voortdurend stress door je werk ervaart, dan spreken we van werkstress. Deze zogenaamde negatieve stress is ongezond voor je fysieke en mentale gesteldheid. Ben je dus altijd gespannen op je werk? Dan is het echt belangrijk om te ontdekken hoe je werkstress kunt verminderen.

Werkstresssymptomen: psychisch en lichamelijk

De klachten die ontstaan door werkstress zijn niet bij iedereen hetzelfde en kunnen psychisch of lichamelijk zijn. Fysieke werkstresssymptomen zijn bijvoorbeeld gespannen spieren waardoor je rug- of nekpijn kunt krijgen. Ook hoofdpijn en een verhoogde hartslag kunnen signalen zijn van teveel stress. Op psychisch gebied kun je besluitelozer worden, sneller geïrriteerd raken of concentratieproblemen krijgen. 

Dit zijn veel voorkomende werkstressoorzaken

De oorzaken van werkstress kunnen net zo gevarieerd zijn als de werkstresssymptomen. Een slechte balans tussen werk en privé, te veel overwerk of onhaalbare deadlines zijn duidelijke triggers voor werkstress. Maar ook een te saai takenpakket of te lage werkdruk kan je naar een bore-out brengen. Verder zijn reorganisaties, conflicten met collega’s of geluidsoverlast belangrijke werkstressoorzaken

Tips tegen werkstress

Om de werkstress te verminderen en overbelasting te voorkomen zijn er verschillende stappen die je kunt doen: 

Houd overzicht

Een opgeruimd bureau, een agenda en een to-dolijst zijn allemaal hulpmiddelen om het overzicht te houden op wat je moet doen. Start je werkdag daarom met je planning en maak tijd in je agenda voor klussen die echt af moeten. 

Stop met multitasken

Multitasken is verwarrend en kost extra energie doordat je steeds van taak wisselt. Daarbij zijn er na je werkdag verschillende klussen half af, wat voor onrust zorgt. Maak daarom eerst de ene taak af voordat je aan de volgende begint.

Bepaal je grenzen

Nee zeggen is niet makkelijk. Zeker niet als je iemand graag helpt. Bepaal daarom eerst je prioriteiten in je takenlijst en plan deze in je agenda. Zo kun je zien of je echt tijd over hebt om ja te zeggen. 

Neem pauze

Grote en kleine pauzes zijn het middel om werkstress te verminderen. Op deze momenten kan je lichaam herstellen van eventuele werkstressoorzaken. Dus neem de tijd voor je lunch en zorg voor korte breaks door koffie of water te halen. 

Gezonde lifestyle

Wanneer je goed in je vel zit, krijgen werkstresssymptomen minder kans. Dus eet gezond, ga op tijd naar bed en beweeg voldoende.

Schakel een jobcoach in

Lukt het je niet om je werkstress te verminderen? Dan kan een jobcoach van Percuris je helpen om problemen bespreekbaar te maken en oplossingen te zoeken voor je werkstressoorzaken.

Unieke werkwijze Percuris

Percuris gelooft in ‘voor nieuw perspectief’. Ofwel: door te leren werken, kun je je eigen kansen vergroten. Onze jobcoaches kenmerken zich door een daadkrachtige en resultaatgerichte aanpak die al bij veel werknemers voor minder werkstress heeft gezorgd.

Pak je werkstress aan met een jobcoach van Percuris

Werkstress is iets wat je heel serieus moet nemen. Het kan namelijk leiden tot een burn-out. Zorg daarom dat je op tijd een jobcoach van Percuris inschakelt om de werkstressoorzaken weg te nemen. Vul daarvoor het contactformulier in of bel 030-3030643.