7 juni 2023

‘Wajongers in de nacht’ – Jobcoaching

De wekker gaat om 02:00 ’s nachts en u staat op. U doucht snel, droogt u af, deo op en doet uw kleren aan. Het is tijd om naar werk te gaan.

U kijkt misschien vreemd op van het tijdstip waarop deze alledaagse routine plaatsvindt. Voor een viertal wajongers is dit alledaagse kost. Met een andere ‘reguliere’ collega distribueren zij namelijk de krant terwijl de meesten van ons nog liggen te slapen. Zij zorgen er voor dat uw krant voor 07:00 in de brievenbus zit. Zonder dat u er ook maar iets van merkt. 

Percuris begeleid werknemers met een Wajong uitkering in de vorm van jobcoaching. Samen met de werknemer en de werkgever kijken we naar de mogelijkheden om iemand optimaal te laten functioneren. 

Dit specifieke geval is een mooi voorbeeld van ons werk en onze ervaringen met deze doelgroep.

De eigenaar van desbetreffende verspreidingsdienst wilde op vakantie. In de periode voor zijn vakantie gaf dit de werkgever veel stress. De vragen tolden door zijn hoofd. Zouden de bezorgers dit wel kunnen? Zou het niet één grote puinhoop worden? Hoe zouden zijn opdrachtgevers hier op reageren? Het is stress die u wellicht herkent of kunt begrijpen. Vier van de vijf nachtbezorgers waren immers werknemers met een Wajong achtergrond. Zou dat wel goed gaan? 

Toch was er van zijn kant ook de behoefte om na 16 jaar, zonder vakantie te hebben genoten, er eens op uit te gaan. Samen met de eigenaar heb ik afgesproken aan te sluiten bij de werkzaamheden in zijn afwezigheid. Met de nodige ongerustheid in zijn lijf nam de manager afscheid van zijn troepen. 

Drie nachten per week had ik om 02:00 ‘s nachts dezelfde routine. Ik heb er van genoten. Het was prachtig om te zien hoe deze groep jongeren de verantwoordelijkheid formidabel oppakte. Als team waren ze op tijd aanwezig en toonden zich opgewassen voor deze taak. In negatieve zin gebeurde er weinig tot niets.

Overdag hielpen de jongens zelfs de dagploeg, die door ‘reguliere’ collega’s werd aangestuurd. Op eigen initiatief maakten ze een verschrikkelijke hoeveelheid werkuren. Om te bewijzen wat ze kunnen betekenen en om de werkgever te laten zien hoe zelfstandig ze kunnen zijn. De manager van het depot, de opdrachtgever, heb ik twee weken zien glimlachen.

Een mooi voorbeeld van jobcoaching kan zijn en wat jongeren met een Wajong achtergrond kunnen bereiken. Wij zien dit regelmatig. Werknemers met een Wajong uitkering die eenmaal op zichzelf aangewezen, meer uit zichzelf halen en een loyale werknemer blijken te zijn.