13 februari 2018

Re-integratie van mensen met ADHD

Werken kan voor mensen met ADHD een flinke dobber zijn. De onrust in het hoofd kan voor chaos op de werkvloer zorgen. Percuris heeft veel ervaring met het re-integreren van mensen met ADHD.

Wanneer je ADHD hebt en bijvoorbeeld uit de Wajong komt, kan aan de slag gaan iets zijn waar je enorm tegenop ziet.

Veel ADHD’ers hebben weinig vertrouwen in zichzelf als het gaat om taken structureel oppakken en tot een goed einde brengen. Ze weten dat ze snel afgeleid zijn en het overzicht soms verliezen. Werkgevers zien een werknemer met ADHD ook niet altijd zitten. Er bestaan veel vooroordelen over ADHD’ers, die hen tegenhouden een ADHD’er in te zetten.

Contact over re-integratie en ADHD

Bloei

Gelukkig zijn er desondanks voldoende functies waar een ADHD’er tot volle bloei kan komen. Bij Percuris hebben we een hoop voorbeelden van mooie trajecten waarin mensen met ADHD uiteindelijk helemaal op de goede plek terecht kwamen.

Als ADHD’er heb je een werkgever vaak meer te bieden dan je denkt:

  • Werknemers met ADHD hebben vaak een enorme kracht om zich met mensen te verbinden. Ze hebben vaak een grote empathie. Dat kan goed uitpakken in salesfuncties, maar bijvoorbeeld ook in HR-taken.
  • Werknemers met ADHD zijn vaak creatiever en vindingrijker dan andere werknemers. Er zijn veel voorbeelden van schrijvers, schilders, musici, filmmakers, ontwerpers en andere artistieke talenten met ADHD. Wat als u die creatieve kracht inzetten kunt in uw organisatie?
  • Werknemers met ADHD hebben vaak een enorme drive voor taken of opdrachten waar ze enthousiast over zijn. Geef je hen de juiste taak, dan is er geen stoppen meer aan!
  • Veel mensen met ADHD hebben last van hyperfocus. Een lastige eigenschap, maar misschien ook een die je als werkgever in je voordeel kunt gebruiken.
  • Werknemers met ADHD hebben vaak een goed gevoel voor humor. Als werkgever kun je die eigenschap inzetten voor het verbeteren van de werksfeer in het algemeen.
  • Werknemers met ADHD kunnen beschikken over een enorme veerkracht. Na tegenslag weten ze snel de draad weer op te pakken.

Coaching on the job

Wanneer je aan het werk gaat is het vaak verstandig om de begeleiding vanuit de jobcoach van Percuris enige tijd te continueren om ervoor te zorgen dat je goed “landt”.

Coaching on the job is een praktische oplossing daarvoor. Het budget dat hiervoor nodig is, komt soms van het UWV/ gemeente en soms van de werkgever.

Bij coaching on the job komt de jobcoach van Percuris regelmatig op je werkplek langs voor gesprekken en praktische begeleiding.

Bij Percuris zijn we gewend om deze begeleiding zoveel mogelijk te geven terwijl de jobcoach een handje meehelpt op de werkvloer. Dat is zowel voor de werknemer als voor jou het prettigst en bovendien “praat het vaak lekkerder”.

Doorpraten

Kom je uit de Wajong en moet je aan de slag als ADHD’er, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je verder.