Neurodiversiteit: Wat is dat nou eigenlijk?
Neurodiversiteit óf neurodivergentie. De term duikt steeds vaker op, maar wat betekent het nou eigenlijk? In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van neurodiversiteit, de voordelen en uitdagingen op de werkvloer, en hoe we beter kunnen begrijpen en ondersteunen.
Wat is neurodiversiteit?
Neurodiversiteit is een term die bedacht is in de jaren negentig door socioloog Judy Singer en journalist Harvey Blume. De term is bedoeld om de variaties van het menselijk brein aan te duiden en verwijst naar het idee dat mensen verschillen in hun neurologische ontwikkeling. Denk hierbij aan mensen met autisme, ADHD, dyslexie en andere neurologische variaties zoals bijvoorbeeld het Tourette-syndroom. Mensen met deze neurologische stoornissen worden ook wel neurodivergent genoemd.
Voordelen en uitdagingen op de werkvloer
Hoewel neurodiversiteit vele voordelen kan bieden, zoals unieke probleemoplossende vaardigheden en innovatieve denkwijzen, kan het op de werkvloer ook voor uitdagingen zorgen. Niet iedereen wordt even vrolijk van de standaard werkplek. Een luide kantooromgeving kan bijvoorbeeld overweldigend zijn voor iemand die gevoelig is voor sensorische input, zoals veel mensen met autisme. Anderzijds kunnen standaardmethoden van communicatie en taakmanagement verwarrend zijn voor iemand met ADHD.
Wat kunnen we doen?
Wij geloven in het omarmen van diversiteit in al zijn vormen en neurodiversiteit is daar een belangrijk onderdeel van. Waarom is dat zo belangrijk? Simpel: omdat iedereen uniek is en iedereen zijn of haar eigen krachten en uitdagingen heeft.
Als je werkt in een omgeving waar niemand echt begrijpt hoe je denkt of waarom je op een bepaalde manier reageert, is dat voor iedereen frustrerend. Dit is dagelijkse kost voor veel mensen met een neurodiverse achtergrond. Bewustwording en begrip zijn daarom cruciaal.
Zelfinzicht en sterktepunten
Ken je sterke punten en weet wat je nodig hebt op je werk. Als hoogbegaafd persoon vind je misschien dat je behoefte hebt aan een baan die je intellectueel uitdaagt. Je zult merken dat jouw kritische vragen je team vooruit kunnen helpen. Dit alles draait om zelfinzicht. Zo kun je de unieke aspecten van jouw neurodiverse brein optimaal benutten in je professionele rol.
Betere ondersteuning door begrip
Begrijpen leidt ook tot betere ondersteuning: als we begrijpen waar iemand mee worstelt, kunnen we betere ondersteuning bieden die echt past bij hun behoeften. Bijvoorbeeld, iemand met ADHD kan misschien beter functioneren met een flexibelere planning en duidelijke, kortere taken.
Samen bouwen aan een inclusieve werkplek
Neurodiversiteit omarmen is essentieel voor een inclusieve en ondersteunende werkomgeving. Door bewustwording en begrip kunnen we niet alleen de unieke krachten van neurodivergente individuen optimaal benutten, maar ook zorgen voor een werkplek waar iedereen zich gewaardeerd en begrepen voelt. Laten we samen streven naar een wereld waarin neurodiversiteit gezien wordt als een waardevolle bijdrage aan onze samenleving.
Contact
Wil je meer informatie over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op. Onze consulenten staan voor je klaar.