1 september 2015

Meer mensen in de bijstand ondanks herstel arbeidsmarkt

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in de eerste twee kwartalen van 2015, ondanks het herstel op de arbeidsmarkt, toegenomen. Wel vlakte de groei van het aantal bijstandsontvangers af ten opzichte van 2014, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Eind juni 2015 waren er in Nederland 447.000 bijstandsgerechtigden, vijfduizend meer dan in het voorgaande kwartaal. In de eerste twee kwartalen van dit jaar nam het aantal uitkeringen toe met 4 procent,  in 2014 was dit nog ruim 6 procent en nog een jaar eerder bedroeg de groei 8 procent.

Vertraging

Het herstel op de arbeidsmarkt werkt nog niet door, zo concludeert het CBS. Dat het herstel op de arbeidsmarkt nog niet weerspiegeld wordt in de bijstandscijfers, komt volgens woordvoerder Katja Chkalova doordat de bijstand de ontwikkelingen met vertraging volgt.

“Mensen in de bijstand hebben een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt. We zien doorgaans bijvoorbeeld eerst meer jongeren aan het werk gaan, de langdurig werklozen staan achteraan. Ook hangt het samen met de krapte op de arbeidsmarkt, momenteel is die nog heel ruim”, aldus Chkalova.

Onder 45-plussers, de groep waarbij langdurige werkloosheid het vaakst voorkomt, stijgt het aantal bestandsgerechtigden dan ook het meest, namelijk met 6 procent. De kleinste toename van uitkeringsgerechtigden is met 2 procent te vinden binnen de groep van 27 – 45-jarigen, bij mensen onder de 27 jaar bedraagt de stijging 3,5 procent.

Betaald werk

Een op de tien bijstandsgerechtigden heeft betaald werk. De inkomsten hiervan blijven in die gevallen onder het bijstandsniveau, waardoor de werknemers een aanvullende uitkering krijgen. Hoe langer iemand een uitkering ontvangt, hoe minder vaak de combinatie met betaald werk voorkomt.

Bijstandsgerechtigden in Apeldoorn, Emmen, Zwolle, de gemeente Westland en Amersfoort houden er het vaakst betaald werk op na als gekeken wordt naar gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners.

In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht komt de combinatie van baan en uitkering relatief het minst voor.

“De samenstelling van de bijstandsontvangers in die gemeenten is anders met veel langdurige bijstandsontvangers, mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast kunnen deze verschillen te maken hebben met verschillen in de regionale werkgelegenheid”, licht Chkalova toe.

Bron: nu.nl