10 oktober 2014

Cedris waarschuwt voor stop op contracten in Wsw

Gemeenten kunnen zichzelf lelijk in de vingers snijden als ze financieel voordeel proberen te halen door geen vaste contracten meer te verlenen in de Sociale Werkvoorziening. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Cedris.

Op de rem

Met het oog op de Participatiewet zijn gemeenten geneigd tijdelijke contracten niet te verlengen voor werknemers in de Sociale werkvoorziening. ‘Ze trappen op de rem uit angst voor de Participatiewet’, aldus een voorlichter van Cedris. ‘Ze hebben angst om aan de mensen vast te zitten.’ De gemeente Deventer meldde ruim een jaar geleden al het aantal vaste contracten tot een minimum te beperken. ‘Met de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015 bezuinigt het Rijk fors op de Sociale Werkvoorziening. Door vanaf nu geen dienstverbanden meer aan te bieden, beperkt de gemeente de financiële schade de komende jaren met ruim 750.000 euro’, schreef de gemeente vorig jaar juli.

Indicaties

Veel gemeenten verlengen tijdelijke contracten niet, of overwegen dat. Maar de besparing die gemeenten hiermee hopen te halen, kon wel eens als een boemerang terugkomen. Veel gemeenten denken dat ze de subsidie die ze van het rijk krijgen voor de Wsw-plekken die ze niet invullen, kunnen gebruiken om andere mensen goedkoper aan de slag te helpen. Maar als de Wsw-plekken niet worden ingevuld, stopt ook de financiering van het rijk. De voorlichter rekent voor: ‘Als een gemeente nu geld krijgt voor 100 wSw’ers, maar de gemeente beëindigt 10 tijdelijke contracten, dan krijgt de gemeente na invoering van de Participatiewet nog maar geld voor 90 plekken. Minder geld dus dan als ze de contracten hadden verlengd. En die tien mensen zijn natuurlijk niet verdwenen. Daar moet de gemeente nog steeds werk of een uitkering voor betalen.’

Daadwerkelijk aan het werk

Het voordeel dat gemeenten denke te behalen door minder mensen aan het werk te hebben dan waar ze geld voor krijgen, is dan dus weg. Volgens Cedris speelt dit in meerdere gemeenten en gaat het om honderden mensen die werkzaam zijn in de Sw-sector. Vooral in het Noorden van het land is dit gebeurd. Alleen al in Stadskanaal gaat het om 200 mensen, aldus Cedris.

Misvatting

Cedris publiceerde onlangs een notitie waarin de organisatie aangaf dat de het een misvatting is dat gemeenten budgetvoordeel kunnen behalen door minder contracten af te sluiten in de Wsw. Volgens Cedris is het alternatief in de vorm van het verstrekken van een uitkering of loonkostensubsidie meestal duurder.