Burn-out: klachten en symptomen
Burn-out: herken de klachten en symptomen
Heb je een burn-out? Dan is het een lange en moeilijke weg om weer uit deze situatie te komen. Ontdek daarom wat de burn-outklachten en burn-outsymptomen zijn, zodat je op tijd een burn-outcoach kan inschakelen.
Wat is een burn-out?
Burn-out is de Engelse term voor opgebrand. En dat is ook wat er gebeurt: je bent lichamelijk en geestelijk uitgeput. Het is het resultaat van een langdurige periode van stress die mogelijk al jaren heeft geduurd. Vaak heeft je lichaam in die tijd al signalen gegeven dat het overbelast is.
De oorzaken van een burn-out: een combinatie van factoren
Bij een burn-out spelen vaak meerdere omstandigheden mee. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je mantelzorger bent en een voltijdbaan hebt. Of misschien zit je in een echtscheiding en is je werkgever aan het reorganiseren. Je lichaam krijgt dan niet de kans om te herstellen, omdat je overal stress ervaart. Wanneer je de burn-outsymptomen negeert, beland je uiteindelijk in een burn-out.
Daarnaast kan je karakter gevoelig zijn voor een burn-out. Wanneer je bijvoorbeeld moeilijk nee kan zeggen, hoge eisen stelt aan jezelf, onzeker bent of een negatief zelfbeeld hebt, loop je meer risico op burn-outklachten. Maar ook het moeilijk om hulp kunnen vragen, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben of je niet goed kunnen uiten, kunnen leiden tot een burn-out.
Let op de psychische en lichamelijke burn-outsymptomen
Een burn-out herken je aan lichamelijke klachten als hoofdpijn, duizeligheid, en rug- of spierpijn. Ook hartkloppingen, hyperventilatie en buikpijn horen bij erbij. Verder kan er een voortdurende moeheid optreden.
Op psychisch vlak kun je problemen krijgen met je concentratie of geheugen. Verder zijn prikkelbaarheid, besluiteloosheid, een opgejaagd gevoel, neerslachtigheid en cynisme burn-outsymptomen. Ook het gevoel van machteloosheid of angst- en paniekklachten zijn aanwijzingen voor een burn-out.
Na mijn burn-out zag ik terugkeer naar werk niet zitten. Ik was bang dat het weer mis zou gaan. Door de begeleiding van Percuris kreeg ik inzicht in wat ik zelf kan doen om niet weer dezelfde situatie te creëren’ Annelies / Succesvol weer aan het werk.
De behandeling van je burn-out: dit zijn de stappen
Om je burn-out te behandelen, is het aan te raden om een burn-outcoach in te schakelen. Zo moet je eerst accepteren dat je daadwerkelijk ziek bent. Verder is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaken zijn van je burn-outklachten en hoe je weer kunt herstellen. Vervolgens gaan we werken aan de oplossingen. Hierbij leer je met stress om te gaan en krijg je handvatten om je burn-outklachten te verminderen. Het uiteindelijke doel is om je burn-out te genezen en daarbij de kans op een terugval te minimaliseren.
Zo help je jezelf tijdens een burn-out
Naast het inschakelen van een burn-outcoach, kun je ook zelf bijdragen aan het verminderen van je burn-outsymptomen. Ten eerste is rust belangrijk, dus vermijd verplichtingen zoveel mogelijk. Doe daarentegen dagelijks iets wat je echt leuk en ontspannend vindt. Ga bijvoorbeeld schilderen, kijk je favoriete serie of bezoek het park. Zorg verder voor regelmaat in je leven, zodat je op tijd naar bed gaat en op tijd eet. Verder kan het helpen om erover te praten. Zo zijn je vrienden en familie op de hoogte van wat er met je aan de hand is. Bovendien lucht het op.
Maak kennis met de unieke werkwijze van Percuris
Bij een burn-out is een effectieve aanpak belangrijk. Met ons motto ‘voor nieuw perspectief’’ hebben we daarvoor de juiste specialisten in huis. Een burn-outcoach van Percuris is deskundig en handelt graag daadkrachtig plus resultaatgericht.
Zet de eerste stap en neem contact op
Vermoed je burn-outsymptomen of zit je in een burn-out? Dan kan Percuris je helpen om erger te voorkomen of je uit je deze situatie te halen. Bereik ons daarom snel via het contactformulier of bel 030-3030643.