David heeft autisme en maakt gebruik van een jobcoach

David* is een aardige gemotiveerde jongeman met een Wajong uitkering. Hij wil graag aan het werk, maar dit is door zijn autisme niet zo vanzelf sprekend. Toch vindt David een leuke baan en een jobcoach van Percuris coacht David op de werkvloer.

De arbeidsdeskundige van het UWV meldt David aan bij Percuris voor een re-integratietraject. Met de vraag of wij een geschikte baan voor David kunnen vinden. David heeft autisme en daarom moet er goed onderzocht worden welke functies het best bij hem passen.

Werken in het groen

David wil graag aan het werk en heeft erg veel interesse in de groensector. Percuris vond een plek voor David, hij kon aan de slag als Greenkeeper.  Door de vroege starttijden en alle prikkels die hij kreeg tijdens het reizen naar zijn werk, had hij al zijn energie al verspeeld zodra hij op zijn werk was. Deze functie was ondanks de rustige taken niet geschikt.

‘’Door zijn autisme kreeg David te veel prikkels door het reizen naar zijn werk. Het reizen, verspeelde hij al zijn energie voor de rest van de dag.’’

David wilde weer snel aan het werk en was bereid om alle mogelijke banen aan te nemen. Al snel werd er een baan gevonden als vakkenvuller in een supermarkt bij David in de buurt. Hij had het al snel naar zijn zin.

De werkzaamheden die David uitvoert als vakkenvuller zijn:

  • bestellingen die binnen komen aannemen;
  • vakkenvullen;
  • spiegelen;
  • zorgen dat het rondom de winkel netjes is.

Omdat David een Wajong uitkering heeft maakt hij gebruik van een Jobcoach. Jobcoach Johan begeleid David op de werkvloer.

Coaching en autisme

De meeste collega’s weten van David zijn achtergrond en behandelen hem met respect. David voelt zich zelfs zo vertrouwd op zijn werk, dat hij mee gaat naar bedrijfsfeestjes.

Maar hoe coacht je iemand met Autisme? Johan geeft aan voorzichtiger te zijn en dat je, je woorden goed moet afwegen. Daarnaast heeft David veel behoefte aan herhaling en duidelijkheid.

‘’Herhaling en duidelijkheid is erg belangrijk voor David’’

Vroeger kon David nog wel eens onberekenbaar zijn waardoor hij heel verdrietig of juist heel vrolijk was en, kon hij ook last hebben van woede uitbarstingen. Doordat hij ouder is geworden en Jobcoaching krijgt komt dit gelukkig bijna niet meer voor.

Jobcoaching

Hoelang David nog Jobcoaching nodig heeft is nog niet te zeggen. David wil graag meer werken maar kan hierdoor ook een terugslag krijgen waardoor de Jobcoaching weer aangescherpt zal moeten worden.

Doordat David veel vertrouwen krijgt van zijn werkgever en familie, gaat het nu heel erg goed met hem.  Johan vindt het erg leuk om David te coachen op de werkvloer. ‘’je ziet David zo ontzettend groeien in het werk, en je ziet hoeveel plezier hij daarin heeft’’ zegt jobcoach Johan, van Percuris.

*David is niet de echte naam van de klant.